'Balans tussen veiligheid en uitdaging,
hoe samen op lichte wijze een lastig probleem te lijf'
Een psychodramaverloopt volgens een aantal stadia:
- de warming up,
- de protagonistkeuze,
- de actiefase met daarin het doel van het drama, het neerzetten van de scenes en de doorwerkfase,
- de sharing waarin hetgeen ervaren is, te delen in en met de groep.
Soms werken we met systemische opstellingen binnen een psychodrama, bekend als familieopstellingen. Met als wezenlijk verschil dat je in een psychodrama als protagonist (vraagsteller) altijd de regie behoud en zelf de hoofdrol vervult. Jij bepaalt of het kloppend is voor jou wat uiteengezet wordt. De verschillende posities zelf ervaren is inzichtgevend en helend in een psychodrama.
Niemand is een grotere autoriteit dan jijzelf als het jezelf betreft
Moreno
Waarom zou je ‘praten over’ een toneelstuk dat 'je leven' heet, en de conflicten die zich daarbinnen afspelen, als we het ook kunnen ervaren, regisseren en herschrijven. In actie kun je de moed oppakken om opnieuw te dromen, om je verlangen te leven. Zou je wel eens een gesprek met je moeder aan de keukentafel van vroeger willen voeren? Wil je eindelijk eens wat doen aan dat steeds terugkerende patroon van je terugtrekken, van niet kiezen wat je wil? Heb je met iemand nog een appeltje te schillen? Dit kunnen zo de vragen zijn in een psychodrama. Wat je vraag ook is, we kunnen het in een psychodrama altijd onderzoeken.
Naast inzicht verwerven, herbeleven en ontmoeten van trauma’s en gebeurtenissen, staat bij psychodrama het zoeken naar nieuwe opties, gedrag en mogelijkheden centraal. Je kunt ermee experimenteren, ervaren hoe dat voelt en er alvast aan wennen. De meerwaarde van het werken met een groep is de gedeelde beleving, de diepe (h)erkenning door de getuigen om je heen.
wat is een stem zonder jou
om haar te horen
wat is troost zonder tranen
die haar nodig hebben
wat is tederheid zonder een koud hart
wat warmte zoekt
wat is intuitie zonder iemand
die het als kompas gebruikt
wat ben ik met mijn liefde zonder jou
Saskia de Bruin
Psychodrama is ook mogelijk in een individuele setting, dan heet het monodrama. Ik werk dan met attributen, stoelen, stenen, kussens en meer. In monodrama kun je zelf de verschillende rollen/posities innemen.
De ‘kapstop’ waar vanuit ik werk is onder andere de Transactionele Analyse (TA). Dit is een sterk en eenvoudig te gebruiken model. Marijke Arendsen Hein, mijn supervisor, gedreven psychodramaturg, schreef er verschillende boeken over, waaronder TA Iedere dag. Wellicht een mooie aanvulling voor jou als cliënt. Ik verwijs je verder naar de literatuur.
Bolstraat 1 - 3581 WS Utrecht - m: 06 - 414 23 604 - e: praktijkliesbeth@gmail.com
Bolstraat 1 - 3581 WS Utrecht - m: 06 - 414 23 604 - e: praktijkliesbeth@gmail.com