Home | Mijn achtergrond | Zakelijke aspecten | Blogs | Links & literatuur | Contact & route | LinkedIn
naam van praktijk en therapeut
naam van praktijk en therapeut

 

 
 

'Balans tussen veiligheid en uitdaging,
hoe samen op lichte wijze een lastig probleem te lijf'


 
Psychodrama is ontwikkeld door Moreno in1920, de gebruikte termen stammen uit het Griekse drama in de oudheid en worden nog steeds gebruikt. Een psychodrama wordt geleidt door een therapeut die is opgeleidt tot psychodramaturg, ook wel director genoemd. De co-therapeut heet vaste dubbel en ondersteunt de cliënt met haar vraag. De cliënt die centraal staat, de hoofdrolspeler en tegelijkertijd de enige die geen rol speelt en vooral zichzelf is, heet de protagonist. De deelnemers die rollen vervullen in het psychodrama worden antagonisten genoemd. De overige groepsleden, die geen rol spelen, vormen het publiek.

Een psychodramaverloopt volgens een aantal stadia:
Soms werken we met systemische opstellingen binnen een psychodrama, bekend als familieopstellingen. Met als wezenlijk verschil dat je in een psychodrama als protagonist (vraagsteller) altijd de regie behoud en zelf de hoofdrol vervult. Jij bepaalt of het kloppend is voor jou wat uiteengezet wordt. De verschillende posities zelf ervaren is inzichtgevend en helend in een psychodrama.

Niemand is een grotere autoriteit dan jijzelf als het jezelf betreft 

Moreno

Waarom zou je ‘praten over’ een toneelstuk dat 'je leven' heet, en de conflicten die zich daarbinnen afspelen, als we het ook kunnen ervaren, regisseren en herschrijven. In actie kun je de moed oppakken om opnieuw te dromen, om je verlangen te leven. Zou je wel eens een gesprek met je moeder aan de keukentafel van vroeger willen voeren? Wil je eindelijk eens wat doen aan dat steeds terugkerende patroon van je terugtrekken, van niet kiezen wat je wil? Heb je met iemand nog een appeltje te schillen? Dit kunnen zo de vragen zijn in een psychodrama. Wat je vraag ook is, we kunnen het in een psychodrama altijd onderzoeken.

Naast inzicht verwerven, herbeleven en ontmoeten van trauma’s en gebeurtenissen, staat bij psychodrama het zoeken naar nieuwe opties, gedrag en mogelijkheden centraal. Je kunt ermee experimenteren, ervaren hoe dat voelt en er alvast aan wennen. De meerwaarde van het werken met een groep is de gedeelde beleving, de diepe (h)erkenning door de getuigen om je heen.

wat is een stem zonder jou
om haar te horen
wat is troost zonder tranen
die haar nodig hebben
wat is tederheid zonder een koud hart 
wat warmte zoekt
wat is intuitie zonder iemand 
die het als kompas gebruikt
wat  ben ik met mijn liefde zonder jou

Saskia de Bruin


Psychodrama is ook mogelijk in een individuele setting, dan heet het monodrama. Ik werk dan met attributen, stoelen, stenen, kussens en meer. In monodrama kun je zelf de verschillende rollen/posities innemen.
De ‘kapstop’ waar vanuit ik werk is onder andere de Transactionele Analyse (TA). Dit is een sterk en eenvoudig te gebruiken model. Marijke Arendsen Hein, mijn supervisor, gedreven psychodramaturg, schreef er verschillende boeken over, waaronder TA Iedere dag. Wellicht een mooie aanvulling voor jou als cliënt. Ik verwijs je verder naar de literatuur.
Bolstraat 1 - 3581 WS Utrecht - m: 06 - 414 23 604 - e: praktijkliesbeth@gmail.com
Bolstraat 1 - 3581 WS Utrecht - m: 06 - 414 23 604 - e: praktijkliesbeth@gmail.com